20 marca w ramach projektu „Elementy biologii molekularnej i mikrobiologii w teorii i praktyce” uczniowie zobaczyli jak wygląda praca mikrobiologa.

Uczniowie dowiedzieli się, że podstawą sukcesu w takim zawodzie jest jałowość pracy i precyzja. Nauczyli się wykonywać posiewy redukcyjne i na murawę. Dowiedzieli się jak policzyć komórki bakteryjne w pożywce płynnej za pomocą metody seryjnych rozcieńczeń.

Wykonali antybiogramy dla posianych wcześniej bakterii. Sprawdzali, czy czosnek, cebula i eukaliptus mogą hamować rozwój bakterii. Wyniki ich pracy zostaną udostępnione w piątek. Po 2 dniach inkubacji bakterii w odpowiedniej temperaturze spodziewamy się pięknych efektów pracy naszych dzielnych uczniów.

Kilka dni później:

Efekty prac młodzieży

Hamowanie wzrostu bakterii przez fitoncydy wydzielane przez rośliny (tu eukaliptus).

Liczenie komórek bakterii metodą seryjnych rozcieńczeń.

Posiewy z materiałów biologicznych (własnych tkanek i płynów ustrojowych).

Posiewy redukcyjne i na murawę.